Школски цвркут

Школски цвркут

Глобални дечји Дизајнатон (дизајн маратон), одржан на Дан планете Земље на тему „Kако да унапредимо биодиверзитет?” показао је да основци у Србији имају креативна, иновативна и применљива решења за локалне еколошке изазове.

Учествовало је  36 деце узраста од 9 до 13 година из основних и средњих школа и представили су своја креативна решења, а жири је наградио три најбоља пројекта:

  1. место: тим Вукови из Основне школе „Вук Kараџић” из Београда и пројекат „Школски цвркут” – израда школског екосистема који подржава очување присуства птица у Београду,
  2. место: тим Екосистем једначина из Прва крагујевачке гимназије пројекат  „Биосол” стамбена заједница за 21. век која уз помоћ технологије самостално развија зелену зграду
  3. место: тим Екобан из Основне школе „Бановић Страхиња” из Београда са пројектом „Речни робо чистач” – који чини део рециклажног система који отпад из реке прерађује у еколошки грађевински материјал.

 

Најмлађи и најбољи тим  су чинили Јаков Јовановић, Лука Радосављевић и Лука Милојевић из III2, са учитељицом ментором Радицом Ристић. Пројекат се бави заштитом станишта птица, инсеката и биљака. Наша школа се налази у центру града и окружена је буком која долази од великог броја аутомобила, као и великим загађењем.  Са истим проблемом се суочава велики број градских школа, како у Србији тако и у целом свету. У Београду живи око 70 врста птица и њихов опстанак зависи од правилне исхране и заштите станишта. Зато је тим „Вукови” осмислио школско двориште као одрживи екосистем у коме се налази хотел за инсекте којима се хране птице са интегрисаним микробит бројачем птица и инсеката како би промена броја врста, могла да се прати, аутоматизована хранилица за птице и аутоматски систем за заливање биљака који би одржавао зелене површине и посађене биљке током лета у школском дворишту.

Како чланови тима кажу: „Морамо посадити биљке које ће смањити утицај шетних гасова, утицај буке и  које ће привући велики број инсеката, а инсекти ће привући птице. Онда наша школа неће бити окружена буком са улице, већ цвркутом птица и зато смо наш пројекат назвали Школски цвркут.”

Телефони: +381 11 3221239
+381 11 3237314

Е-пошта: osvukstarigrad@gmail.com
Таковска 41
11000 Београд

ПИБ: 101953815
Матични број: 07002912