Усликај ноћно небо

Усликај ноћно небо

Тим ученика наше школе ВУК1, учествовао је на такмичењу у астрофотографији основних и средњих школа под називом “УСЛИКАЈ НОЋНО НЕБО“. У конкуренцији 184 тимова основних и средњих школа  наш тим је освојио трећу награду.

Главни мото такмичења у астрофотографији јесте да свако може да се бави астрономским снимањем неба, без врхунске технологије, уз одговарајуће знање и обуку. Стручну обуку (онлајн) пријављених тимова на тему како направити успешну астрофотографију помоћу мобилног уређаја, телефона или таблета је одржао Владимир Кржалић, познати (ноћни) астрофотограф.

Стручни жири је оценио све приспеле радове на основу четири критеријума и то: техничка обрада, астрономски мотив, композиција и уметнички дојам. Након детаљне анализе приспелих радова, стручни жири је донео одлуку да наш тим у саставу Нина Шушић, Ема Радуловић, Дуња Стојковић, Филип Бабачев и Бранимир Ракић освоји 3. награду. Осим диплома и поклона које су добили наши ученици, школа је добила оптички астрономски инструмент.

Такмичење из астрофотографије за ученике основних и средњих школа организује NAEC тим Србија (Национални комитет за образовање из астрономије при Међународној астрономској унији). Иза такмичења стоје четири најважније институције у Србији када је образовање из астрономије у питању Друштво Астронома СрбијеУниверзитет у Београду – Математички факултетАстрономска Опсерваторија БеоградМатематички институт Српске Академије Наука и Уметности, и истраживачко развојни центар United Cloud и EPSON Srbija као партнери из приватног сектора. Ово је начин да се ђацима приближе научна истраживања и астрономија, са циљем продубљивања критичког размишљања и отварања заједнице ка дигиталном свету.

Телефони: +381 11 3221239
+381 11 3237314

Е-пошта: osvukstarigrad@gmail.com
Таковска 41
11000 Београд

ПИБ: 101953815
Матични број: 07002912