Ђак генерације наше школе

Ђак генерације наше школе
Нинa Шушић
Федор Сретеновић
Лена Стојановић
Филип Сабовљевић

Представљамо вам  Нину Шушић,ученицу 8/2

Ђака генерације2023/2024.

 

О Нини Шушић, ученици 8/2 и Ђаку генерације, њеним изузетним постигнућима, писало се више пута, не само у нашој школи, већ и ван граница наше државе, поводом многобројних међународних такмичења на којима је постизала сјајне резултате.

Нинини успеси су почели још док је била код њене учитељице Радице Ристић. Лакоћа разумевања и савладавања и тежих математичких области довели су до тога да је Нина после завршеног четвртог разреда полагала и положила пријемни испит у Математичкој гимназији. Врло брзо је показала велику заинтересованост и љубав према математици. На такмичењима „Мислиша” и „Kенгур” такмичила са ђацима генерацијски старијим од себе и готово увек, на свим нивоима, освајала прве награде. Као ученица петог разреда, такмичила се са ученицима седмог разреда, освојивши прве награде на школском, општинском, окружном и државном нивоу. Тиме је стекла право учешћа на највећем националном такмичењу ученика основних школа – Српској математичкој олимпијади, где је учествовала четири године за редом као ученица петог, шестог, седмог, односно осмог разреда и освојила две треће и две прве награде. На Општинским, Градским и Државним такмичењима из математике освајала је прве награде.

На Петнаестој Дописној Математичкој Олимпијади је као ученица 5. разреда радила задатке за 7.разред и освојила прву награду. На Првенству основних школа Републике Србије у математици, Нини је додељена прва награда за постигнути појединачни успех.

Као ученица 7. разреда, Нина је на Српској Математичкој Олимпијади ученика средњих школа добила трећу награду, а на Државном такмичењу из математике ученика средњих школа награђена је првом наградом у А категорији.

Њен таленат, труд и љубав према математици доказује и пласирање, учествовање и резултати са многих признатих међународних такмичења као што су: Европска математичка олимпијада за девојке, Јуниорска српска математичка олимпијада, Јуниорска балканска математичка олимпијада као и Иранска геометријска олимпијада.

Нинин таленат за природне науке снажно се испољио кроз такмичења из физике, где је, такође, освајала прве награде на свим нивоима такмичења, укључујући и прва места на државним такмичењима, две године за редом, у шестом и седмом разреду. разреда.

На Државном такмичењу из информатике награђена првом наградом.

Самостална, скромна и ненаметљива, као да није свесна своје изузетности иинспиративности, одувек је била веома добра другарица и радо је помагала своји другарима у савладавању школског градива.

Понекад се чини да је Нина превише озбиљна, али у себи носи много радости. Математика, физика и информатика су за Нину изазов, а задовољство, пре свега, проналази у писаној речи. Освајала је од самог почетка школовања у Организацији „Пријатељи деце” бројне награде на литерарним и ликовним конкурсима у оквиру Дечје недеље и Ђачких песничких сусрета као и у Организацији Црвеног крста Србије, као и на традиционалним школским конкурсима.

Поред школских обавеза, Нина ужива у дружењу и својим хобијима. Кажу да је велики хедониста и да у свему што ради нађе задовољство. Своју креативност испољавау свим областима живота, воли да кува, да вози бицикл или да узме свој лук и стреле и вежба гађање, јер је стреличарство њена страст, као и шах, па успеси нису изостали и на том пољу, те је на Међународном шаховском турниру освојила је 3.место, као члан тима наше школе.

Нина сама непрекидно помера своје границе и не престаје да шири круг својих интересовања. Њена велика љубав је и фотографија. На такмичењу под називом „Усликај ноћно небо” у организацији NAEC тим Србија (Националног комитета за образовање из астрономије при Међународној астрономској унији) Нина је као део тима ОШ „Вук Караџић” на конкурсу за астрофотографију освојила 3 место. Била је један од аутора Пројекта Мрежа „Имаш ли петљу“, на Републичком такмичењу у организацији Удржења „Млади математичар“ који је освојио 1.место, а у којем је извршена корелација више наставних предмета. Битну везу осмислила је управо наша Нина, повезавши математику и уметност хеклања.

Посебно смо поносни на чињеницу да је Нина ове године, захваљујући посвећеном раду и изузетним резултатима из многих области, постала и добитник престижне и највредније – Светосавске награде.

Уз Нинино име и име нашег Вука, прочуло се далеко и захвални смо јој на томе. Нина мотивише и своје другове и своје наставнике. Иако нежна девојчица, Нина поседује невероватну снагу да савлада сва искушења и надахњује све око себе, да баш попут ње, дамо свој максимум у свему, уживамо у раду, будемо племенити и непоновљиви.

Ако знате Нину, сигурно знате и то да је све ово премало да опише њену јединственост, генијалност и топлину.

 

Одељењски старешина

Драгана Томић

 

Представљамо вам Федора Сретеновића,

предлог одељења 8/1 за Ђака генерације

Много тога би могло да се каже о Федору, издвојићемо само оно што га чини препознатљивим. Са лакоћом и осмехом решавао је задатке које носи школски живот. Његове највеће врлине су посвећеност и истрајност. Свестран и успешан ученик.  До успеха је дошао трудом и радом и никада се није пожалио да му је тешко и да не може нешто да уради. Кад год је било потребно да се школа представи на најбољи начин, увек смо знали да можемо рачунати на Федора. Показао је амбициозност, упорност и спремност да се бори за своје циљеве.

Током претходних осам година имао је различита интересовања, био је подједнако успешан и у природним и у друштвеним наукама. Учествовао је у друштвеном животу школе, на разним свечаностима, хуманитарним акцијама, фестивалу „Екологија душе“, у представи „Дечија свита“. Тачан и прецизан, али и креативан и отворен. Његова вредноћа и посвећеност крунисани су похвалама и признањима.

Ведар и спреман  да несебично помогне својим другарима , да их орасположи својим духовитим доскочицама. Одговоран и поуздан према наставницима. Из основне школе у нове изазове понеће, надамо се, лепе успомене и наше искрене жеље да оствари своје снове. Сигурни смо да ће Федор и даље ићи кроз живот одговорно и зрело, са осмехом на лицу као и до сада. То му сви желимо од срца!

 

Представљамо вам Лену Стојановић,

предлог одељења 8/3 за Ђака генерације

 

Одељење 8/3, кaо и одељењски стaрешина, једногласно се сложило да ученица Лена Стојановић буде наш кандидат за Ђака генерације школске 2023/24. године.

Поред многобројних награда на школским такмичењима, Лена има и других интересовања. Воли спортске активности, тако да је више пута учествовала у школским такмичењима из одбојке.

Ове године је учествовала у Републичкој смотри „Мост Математике“ у Врњачкој Бањи где је, заједно са својим тимом, одбранила пројекат „НЕ/ЈЕДНАКОСТ“. Такође, била је веома успешна и на математичком квизу, где су освојили су два прва место на пројектима, као и на целокупној смотри.

Веома воли стране језике и има положен ниво Б2 за енглески језик, што је прилично висок ниво за 8 разред. Осим тога, положила је и почетни ниво из француског језика.

Веома је активна у свим врстама хуманитарних акција. Са својим другарима,  учествовала је и у школској акцији „Заједно за нашу другарицу“.

Лена је марљива, васпитана,  одговорна и скромна ученица која уме да

саслуша и која уважава друге људе.

Током осмогодишњег школовања, оставила је свој траг у нашој школи и стекла многа знања из различитих области која ће јој помоћи у даљем школовању и животу.

 

Одељењски стрешина

Блаженка Бабић

 

 

Представљамо вам Филипа Сабовљевића,

предлог одељења 8/4 за Ђака генерације

 

Предлог за ученика генрације одељења 8-4 је Филип Сабовљевић.

Поред тога што је током школовања показао одличан успех и примерно владање, Филип је учествовао на бројним такмичењима и постизао запажене резултате.

Његова одговорност према школи и школским обавезама није промењена од првог дана, већ напротив, непрекидно иде узлазним степеницама у сваком погледу – знања, културе, пријатељства и хуманости.

Носилац је Дипломе „Вук Караџић“, Доситејевих  диплома за резултате из области физике, хемије, биологије и математике, као и специјалне дипломе из биологије (Републичко такмичење 1.место).

Филип је добар друг, увек толерантан, насмејан, културан, марљив, па је, сходно томе, учествовао и у многобројним ваннаставним активностима. Посебно бих истакла  да се са пуно поштовања односи према наставницима, ваннаставном особљу и својим вршњацима. Поред дружења, слободно време често је посвећивао својим другарима ради помоћи у савладавању градива.

Ђак генерације треба да је ученик који је узор својим друговима, а понос наставницима и учитељима, што Филип свакако јесте. Мислим да би га ово признање надахнуло у даљем школовању и подстакло да истраје у свим искушењима и остане понос свих нас.

 

Одељењски стрешина

Ружица Балтић

Телефони: +381 11 3221239
+381 11 3237314

Е-пошта: osvukstarigrad@gmail.com
Таковска 41
11000 Београд

ПИБ: 101953815
Матични број: 07002912