Европска недеља мобилности

Европска недеља мобилности

Сваке године у периоду од 16. до 22. септембра одржава се, ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ, манифестација чији је оснивач и покровитељ Европска комисија. Ове године је одлучено да тема манифестације буде ЗАЈЕДНИЧКИ ЈАВНИ ПРОСТОРИ. Тема се односи на боље и ефикасније коришћење јавних простора у градовима, посебно улица, тргова, тротоара за сусрете свих категорија становништва.

Ученици одељења 6-3 и 8-3 наше школе су у оквиру овог пројекта, 20. септембра скренули пажњу на то како јавни простор, трг у непосредној близини школе, може да се искористи. Трг између улица Владете Јеротића (Далматинска) и улице Џорџа Вашингтона, реконструисан пре неколико година, заузима велику површину која је неискоришћена а у непосредној је близини вртића и основне школе. Далматинска улица се завршава у близини трга једном врло опасном кривином на којој је необележен пешачки прелаз. Натом месту, свакодневно, велики број деце прелази улицу. Намена трга није осмишљена, поплочан је, има у једном делу постављену огромну скулптуру којој се не зна ни име ни аутор, необележена је. С обзиром на то да су у непосредној близини две установе које похађају деца најмлађег узраста (вртић и основна школа), трг треба мало преуредити, опремити тако да деца најмлађег узраста могу да га користе за вожњу ролера, тротинета, да то буде место где могу да науче да возе бицикл. Такође, треба утицати на локалну заједницу да постави клупе за старије особе и да овај трг постане квалитетан јавни простор за угодан боравак људи, да их усмери да користе активне видове кретања као што су пешачење и коришћење немоторизованих видова превоза.

Активности које су ученици извели су: цртање стаза за вожњу бицкла, ролера, тротинета; цртање школица и других занимљивих илустрација за децу најмлађег узраста, обележавање пешачког прелаза на месту које деца и одрасли најчешће користе и брисање графита са скулптуре.

У току реализације пројекта прикључили су нам се ученици 1-2 са учитељицом Радицом Ристић.

Порука наше акције је: НАШ ТРГ – КОРИСТИМО ГА ЗАЈЕДНО.

Ментори пројекта: Марина Лакчевић и Биљана Којић.

Телефони: +381 11 3221239
+381 11 3237314

Е-пошта: osvukstarigrad@gmail.com
Таковска 41
11000 Београд

ПИБ: 101953815
Матични број: 07002912