ОШ „ВУК КАРАЏИЋ“ – на стазама традиције

ОШ  „ВУК КАРАЏИЋ“ – на стазама традиције

Основна школа „Вук Караџић“ у Таковској улици бр 41, у Београду од 1931.године до данас носи име славног српског књижевника  и научника Вука Стефановића Караџића. Једино се после Другог светског рата, у периоду од 1945. до 1951.године,  звала Основна школа бр.6.

Основана је, на месту где се и данас налази, далеке 1838.године и друга је по старини школа у Београду са првоуписаних 35 ученика. Пре ње је у Београду постојала једино школа код Саборне цркве. У почетку се звала једноставно Палилулска школа јер су иницијативу, ангажман и огроман део финансијске подршке за њен настанак  дали сами житељи Палилуле. Године 1894. почела је да ради школа у новоизграђеној велелепоној згради која се у то време могла мерити са најсавременијим педагошким и хигијенским нормативима школа у Европи. Десетак година касније велики београдски добротвор Никола Спасић саградио је при великој школи први ђачки интернат у Београду за збрињавање ученика слабијег материјалног стања као и ђака- путника  који су тешком муком стизали до школе са далеке периферије.

Школа је кроз историју делила судбину свога народа.У оба Балканска рата била је претворена у болницу, а у Првом светском рату програм рада школе био је у потпуности  прилагођен потребама и правилима Аустроугарске  монархије. У поратном периоду опоравља се брзо захваљујући  преданим житељима Палилуле, просветним властима и наставном особљу. Шестоаприлско бомбардовање 1941.г. биће погубно за цивилно становништво из окружења којеје потражило уточиште у школској згради. Бомба је погодила објекат зграде и живот је изгубило 83 душе.Школска зграда је јако оштећена и у даљем току рата служиће за различите потребе немачке војске. Толико је у току Другог светског  рата руинирана да је са радом почела тек 1947.године. Једанаест година касније (1958.) дограђена нова школска зграда јер је прилив становништва овог дела града  вртоглаво растао и потребе за образовањем постајале све веће. Убрзо потом (1963.) године у оквиру школског комплекса саграђена је и фискултурна сала која се управо реновира и сређује по најновијим стандардима и која ће бити завршена и оворена за ученике и извођење наставе физичког васпитања управо за Дан школе и дан Вуковог рођења – 6.новембра ове године.

За свога  постојања ова школа светле и дуге традиције образовала је много  младих нараштаја и скоро да нема области друштвеног и школског живота  у којој ученици нису узели учешћа, остварили вредне резултате и добијали признања, награде, одликовања. Једно од највећих признања на које је школа веома поносна  је „Доситејева награда“ града Београда коју је колектив школе добио 1967.године.

Данас се редовна настава одвија у три објекта школе. Мала школа ( задужбина Н.Спасића) сваке године у своје окриље прими прваке распоређене  у четири одељења. У Новој школи  наставне и ваннаставне активности имају ученици од 2. до 4. разреда, а у Старој школи (изгр.1894.) организована је кабинетска настава за ученике старијих разреда. Ту је смештена и школска библиотека са преко 10.000 књига која је формирана у периоду непосредно после  Дрвог светског рата. Библиотека је данас једно од најпосећенијих места у школи где се одржавају књижевни сусрету, предавања, организују тематске изложбе  везане за јубиларне године књижевника. Олакшавајућа околност и организационо је  веома битно је што се непосредно уз библиотеку  налази  свечана сала са око 150 места, бином и свом пратећом техничком опремом и подршком за савремене сусрете и презентације,  за културне сусрете, промоције књига, предавања . Ту се годинама изводе  позоришне представе,дочекују гости са стране, представљају музичке школе и групе, одржавају предавања, семинари, радионице, реализују приредбе и слави Савиндан и Дан школе.

Школа са таквом традицијом постојања и именом великана српске књижевности и језика Вука Стефановића Караџића  обавезује и своје ученике и запослене на посебан облик поштовања, понашања и  рада заснован на здравим темељима традиције и обогаћен новим  у мери која је увек изузетно креативна. Здрава и плодоносна  међусобна сарадња колега као и сарадња и однос са ученицима долази до пуног изражаја  у креирању и реализацији пројектне наставе која је у овој школи на најквалитетнији  начин повезала наставнике  у предметној и разредној настави и ученике. У школи се изучавају два страна језика- енглески и француски. Институт „Конфуције“ већ 6 година за заинтересоване ученике школе држи бесплатну наставу кинеског језика. Ученици воле да се такмиче и освајају одличне резултате ван школе, а све је то резултат рада у установи. У области математике, рецимо, током године, организује се неколико школских такмичења на којима учествује 150 до 200 ученика. Такмичења су под покровитељством различитих удружења: Друштва математичара Србије (Кенгур), Архимедеса (Мислиша) и друштва „Млади математичар“ (Пројектни задаци и квиз).

Многи родитељи, бивши ученици школе, бирају за своју децу баш „ВУК“, своју некадашњу школу, знајући да се у њој ради предано и да су критеријуми јасно и прецизно постављени , а многи родитељи  „по чувењу“ и из ширег дела града, доводе своју децу  у ову школу.

ДОБРО ДОШЛИ  У  „ВУК“ !

Телефони: +381 11 3221239
+381 11 3237314

Е-пошта: osvukstarigrad@gmail.com
Таковска 41
11000 Београд

ПИБ: 101953815
Матични број: 07002912