УПИС ПРВАКА

УПИС ПРВАКА

Поштовани родитељи,

Овим путем вас обавештавамо да ће се редован упис деце за полазак у први разред школске 2023/2024. године обављати у периоду од 3. априла до 31. маја 2023. године, а у случајевима када је то потребно, тестирање ученика ће бити могуће и током јуна, јула и августа 2023. године.

Заказивање тестирања и уписа деце у први разред вршиће се путем портала Е-Управе. На Порталу ће бити доступни термини за заказивање, а представници школе ће родитеље који су се претходно пријавили усменим или писменим путем, контактирати и предложити неки од понуђених термина, како би родитељима олакшали процес заказивања и коришћења апликације. Родитељи који желе, могу и сами заказати тестирање, у неком од понуђених термина, који им највише одговара.

Упис у први разред школске 2023/2024. године обавезан је за децу која до 1. септембра 2023. године имају најмање шест година и шест месеци, а највише седам година и шест месеци, односно, деца рођена током 2016. године и деца рођена до краја фебруара 2017. године.

Испитивање зрелости деце за полазак у школу вршиће педагог и психолог школе.

Испитивање деце са моторичким и чулним сметњама врши се уз примену облика испитивања на које дете може оптимално да одговори.

Изузетно када је то у најбољем интересу детета, детету се може од ложити упис за годину дана од стране педагога и психолога, а на основу мишљења интерресорне комисије, које садржи доказе о потреби одлагања и предлог мера додатнео бразовне, здравствене или социјалне подршке детету у периоду до поласка у школу.

Деца која до 1.9.2023.год. имају од 6 до 6,5 година (деца рођена у марту, априлу, мају, јуну, јулу и августу 2017. године), а чији родитељи желе да они раније пођу у школу, могу да се пријаве за проверу спремности за полазак у школу. Доноси се само Извод из матичне књиге рођених, а проверу врши психолог школе.

Ако дете старије од седам година и шест месеци због болести или других оправданих разлога није уписано у први разред, може да се упише у први или одговарајући разред на основу претходне провере знања.

Формални упис ће се обавити приликом доласка на разговор са педагогом, односно психологом школе.

 

ДОБРОДОШЛИ!

 

Информација за родитеље у вези са еЗаказивањем термина за упис и тестирање  детета у ОШ

И ове године родитељи / други законски заступници који су грађани Републике Србије могу електронским путем да закажу на Порталу еУправа термин за упис и тестирање детета у основну школу покретањем услуге еЗаказивање термина за упис и тестирање детета у ОШ.

Потребно је да:

  • Будете регистрован корисник, односно имате креиран налог на државном порталу за електронску идентификацију eID.gov.rs
  • Покренете услугу на Порталу еУправа (Услуге → Образовање → еЗаказивање термина у ОШ)
  • Закажете термин у школи којој Ваше дете територијално припада

Приликом уписа није потребно да прилажете документа, јер ће их школа прибавити по службеној дужности, и то:

  • Извод из матичне књиге рођених
  • Уверење о пребивалишту
  • Уверење о похађању припремног предшколског програма
  • Потврду о обављеном лекарском прегледу – лекарско уверење*

* Изузетак је само лекарско уверење уколико сте преглед обавили код приватног лекара.

Напомена 1: Термин можете да откажете 24 часа раније. Уколико не откажете термин и не дођете у заказаном термину у школу, систем Вам неће дозволити да наредних 14 дана резервишете нови термин за упис и тестирање детета у основну школу електронским путем. У том случају, родитељи ће морати директно да се обрате школи и закажу нови термин.

Напомена 2: Уколико имате додатна питања и недоумице у вези са заказивањем термина, обратите се контакт центру на 011/73-505-57. Телефонска подршка доступна је од 20. марта 2023. године и током трајања уписа у основне школе сваког радног дана од 7.30 до 15.30 часова.

 

Телефони: +381 11 3221239
+381 11 3237314

Е-пошта: osvukstarigrad@gmail.com
Таковска 41
11000 Београд

ПИБ: 101953815
Матични број: 07002912